ЛЕКЦИЯ (html):     00t- Мини увод-резюме,   00s- Кратък увод-приказка;   01- Увод,   02- Основни понятия,
  03- Обзор религии,   04- Космогенезис,   05- Анатомия,     06– Медитация,   07- Хранене,   08- Вредности,
09- Здравна профилактика,     10- Лечение,       11- Лечебен глад, обсебване, карма,     12- Дом и бит,
13- Социална етика,   14- Наука,   15- Хуманитарни науки,   16- Образование,   17- Обществено устройство,
18- Експериментални изследвания, 19- История и приложения, 20- Плавен преход, заключение;
21- Допълнения;
        Home / Главна стр.

НЕО-ЕЗОТЕРИЧНИ (обединяващи наука и езотерика) ЛЕКЦИИ - Симон Живков
АЛТЕРНАТИВЕН  ПОГЛЕД на ВСЕЛЕНА, ЧОВЕК, ЗДРАВЕ, НАУКА, ОБЩЕСТВО

Лекция 12.  ДОМ И БИТ
v.4 (апр.11)
Word.doc- формат (брош. 12 стр. А5)
 
    Повечето хора прекарват по-голяма част от живота си в своя дом – почивка, игри и забавления, семейно и с приятели общуване, хранене, секс, възпитаване и обучаване на децата, сън, работа и пр. Затова мястото му, организацията и взаимодействията в него са от първостепенна важност за правилното съществуване на човека. Основно правило е жилището да ни служи, а не ние да му служим. Всеки го организира съобразно своите разбирания и интереси. Обаче има божествени и общочовешки правила, които е необходимо да се знаят и спазват.
    МЯСТО на жилището – не бива да е в зона на: гео-аномалии - лек.8 (проверява се чрез ЕзоИнфо преди строеж или покупка на място, къща, апартамент); силни земетресения, наводнения, урагани и др. природни бедствия; радиоактивност, влага, течение; бившо гробище, поява на духове и пр. Да има добра, приятна видимост на околността, желателен е южен или източен склон с лек наклон.
    ТИП - безспорно най-добра е еднофамилната къща на 1-2 етажа, 1-ят поне 50 см над земята. Мазе, сутерен, полусутерен не са за живеене - освен влага и студ, там е неизбежна радиоактивността от радона (222Ra), а човекът не е пригоден за нея - лек.8. Ето защо камък, бетон, тухла не са добри за основен строителен материал. Таванът също не е подходящ - там са силни вредните съставки от слънчеви и космически лъчения, прекалено топло е лете, студено зиме. Затова покривът трябва да е достатъчно масивен и добре термоизолиращ - 2 слоя >10см плътна каменна вата (>80кг/м3), разделени с дъски и/или въздушна междина. Мазе и таван са само за склад. Добри строителни материали са дърво, стъкло, гипсокартон, фазер, безвредни пластмаси; по-малко метал, тухла, най-лоши са камък и бетон. Допустима е метална или бетонна носеща конструкция. Подът на стаите задължително трябва да е дървен.
    Много вредни са бетонните панелни блокове, особено ако са лошо отоплявани през зимата. Заедно с другите вредности, опасността от разболяване е над 90%, макар че не при всеки човек ще се прояви явно. Както казва поговорката, камъкът хапе по лошо от змията. Вредността от радона може да се намали чрез редовно проветряване; от лошата топлоизолация - с дървен под (поне 2 см дебел) и добро отопление (22-24oС), особено когато има деца. Полезен е също дървен или фазерен цокъл, най-вече около леглата и местата за редовно пребиваване през деня. Добре е външните стени да се облепят отвътре с 1-2см топлоизолатор (стиропор), с фазер или шперплат отгоре. Това е доста дълготрайно решение – не се поврежда от слънце и дъжд, евтино, лесно се пребоядисва, икономично - не се хаби енергия за топлене на панела, а стаята се затопля бързо.
    Минималният обем на стаята е ~10м3 на човек, по-добре над 12м3. Напр. за 1 човек това е площ 2х2.5м, за 2-ма - 3х3.5м (поне 2.5х3м). Височина на стаята – поне 2.7м, най-добре 3.8м. Не бива в една стая да живеят повече от 3 човека. Добре е за всеки да има отделна, макар и не голяма стая, в която да може при желание да се усамоти за необезпокояван размисъл, творчество, медитация.
    ОТОПЛЕНИЕ. Много добър е конвективен тип отоплител със средно топъл нагревател (~90о); зачервен реотан е неефективен, дейонизира и изсушава въздуха, влошава микроклимата; под 75о също не е подходящ. За оптимално разпределение на топлината във височина е добре да се комбинира с подово отопление – бифилярно, в гъвкава заземена желязна тръба, за минимум ел- и магнито- смог; 15-30% от общата отопляваща мощност, 40-80 w/м2, 30-35о на повърхността (лек.21-Доп.). Много лош микроклимат създават повечето климатици, както на плътно, така и на ЕИ ниво - дейонизират въздуха, генерират леви торсионни полета, вентилатора прави вредни въздушни вихри, създава шум. Обаче са до 2-3 пъти по-икономични от стандартни ел. печки и някои са приемливи (проверява се с ЕзоИнфо), след модификация на вентилирането, за да има само леко раздвижване на въздуха. Въобще вентилаторът е доста вреден и не бива да се използва. Добре е в жилището да има възможност за палене на огън (печка, камина) - за огнено почистване и "оживяване" на въздуха поне веднъж месечно.
    ОСВЕТЛЕНИЕ. Домът трябва да е с големи прозорци, добре осветен от слънце или лампи. Неправилно е мнението, че не бива да има едновременно изкуствено и естествено осветление. Крушките с нажежена жичка са много неефективни – под 6% и през лятото безсмислено топлят и без това горещите стаи. По-добри са луминисцентните, но ако не пулсират и ако не са много бледи; някои обаче имат вредни излъчвания. Доста добри са светодиодните с топла бяла светлина (2700оК) и комбинираните от няколко цвята, за да се получи топло-бял, но са слабо разпространени и доста скъпи. Обаче огромният им живот – над 100 хил.ч. и висока ефективност ги изплащат. Подходящо поставени огледала оптически разширяват пространството и подобряват осветеността.
    ПОДРЕДБА. Задължително е леглата (мястото на главата), работното място (бюро, маса, струг), където се прекарва дълго време (пред телевизора), да не са в Хартман-възел, в ъгъл на стаята и особено ъгъл на къщата. Добре е да може лесно да се променя мястото на леглото, или поне да се обръща главата обратно, през 3-4 месеца за 1-2 седмици. Така се отстраняват негативни ЕИ канали, които понякога се създават по време на сън. Леглата да са 45-50 см над пода, дюшеците да нямат стоманени пружини или др. феромагнитни елементи. Ако са такива, над тях трябва да има поне 7 см дюшек, вата, дунапрен. Върху дунапрена също е нужна изолация - от 2-3 см вата и плат.
    Стаите да не са претрупани от мебели и други вещи, но да не са и празни и пусти - и двете крайности създават неуют и дисхармония. Много дизайнери на съвременни "модерни" мебели, се увличат ту в черно, ту в бяло или др. крещящ цвят; правоъгълно или обло, тънко или дебело - все в търсене на атрактивност и печалба или негативно въздействие, по тъмнинатно влияние. Всъщност и без особено старание крайностите действат негативно. Нужна е хармония между обли и правоъгълни форми, между изящество и стабилност, светло и тъмно, подходящи цветове. Не без много остри, стърчащи ъгли и ръбове,
    Не бива често да се разместват и подменят мебелите – за да може да се създаде стабилна ЕИ връзка и баланс между предметите в помещението и обитателите. Но не и много рядко, защото мебелите натрупват негативна енергия и тя трябва да се отстранява, а също в търсене на нови, по-добри подреждания и разнообразие. Подмяната е добре да става през 5-10 г. Частична промяна, пребоядисване с друг цвят или лак, може доста да ги поднови и да удължи срока на употреба. Силен стремеж към чести промени говори за психична нестабилност, психични натрупвания и дисбаланс; обратното може да е поради консерватизъм и апатия.
    Безвредност е 1-во - задължително изискване за всеки предмет в дома, но се пренебрегва, както поради незнание, така и поради целенасочена манипулация от некоректни производители, които скриват вредите. Много вещи са полезни както функционално, така и с носената от тях енергия, а други са безполезни, нефункционални, дори носят вредни енергии, леви торсионни полета и може да причинят доста вреди. Още по-опасна е манипулацията от управляващите, които допускат (заплатени щедро) и дори целенасочено разпространяват уреди, водещи до увреждане на психиката, до понижаване интелекта на населението, с цел послушание и лесно подчинение (лек.8).
    Функционалност е 2-ро главно изискване към предмета – да върши добре работата, за която е предназначен и да е на подходящо място, така че да се използва с минимум усилия, близо до обвързаните с него предмети. Ежедневно използваните - подредени според предназначението, лесно достъпни, винаги под ръка. Гимнастика се прави в парка, в зеленчуковата или цветна градина, а не тичайки насам натам в лошо подредена кухня или работно място. Но е полезно да има и по-високи рафтове и шкафчета – умерено разтягане подпомага стройна и здрава стойка, докато навеждането по-скоро й вреди. Ценността на предметите зависи не от тяхната цена – едно измерение в относителни конюнктурни единици, а от тяхната функционална и естетична полза и безвредност.
    Естетичност е 3-то, но също важно изискване – вещите да са красиви, приятни, хармонични помежду си и с околността. Един грозен предмет, непрекъснато пред погледа, може да причини повече вреда, отколкото полза от иначе добрата му функция. Естетическите съображения не бива да пречат на основните функции, нито да затрудняват достъпа или удобното манипулиране. Недопустимо е поставяне на покривки върху печка, хладилник, телевизор – пречат на въздушната циркулация или може да се подпалят; покривка, висяща пред врата на хладилник или шкафче – пречи на отварянето; постоянни щори на прозорците – пречат на светлината и т.н. В крайна сметка важно е нещата да са подредени така, че да са приемливо удобни и синхронни за всички обитатели, с неизбежните разумни компромиси. В дома да е чисто, светло, топло (но не задушно) през зимата, прохладно (но не студено) през лятото; уютно, приветливо.
    Чистотата в жилището също е важна; добре е да се чисти редовно, но на малки части – така винаги ще е прилично чисто, няма да се преуморяваме с голямо чистене и няма да има дни на всеобщо разхвърляна за "пролетно" почистване къща. Затова мебелите трябва да са с конструкция и подредба, подходящи за лесно редовно почистване навсякъде. Да се пазим и от поддържане на прекалена чистота. Напр. мивката и основните шкафчета – през 2-3 дни; прахът и подът- 1 път седмично, спалното бельо- през 2-3 седм. Неподходящо е на видно място да се държи нечисто бельо, особено гащи и чорапи, както по хигиенични, така и по естетични съображения. Особено чувствителни към чорапи и обувки са хората, които скоро са имали арабски живот – там за голямо пренебрежение и обида към някого се смята да си обърнеш крака с ходилото към него, напр. крак върху крак. Добре е съдовете да се измиват веднага след ядене, както и да не се събира дълго време пране.
    Домакинските дейности трябва да са оптимизирани, без перфекционизъм и маниакалности, да се разпределят между всички в къщи – не е редно да заемат голяма част от времето на някой, стремящ се към духовен напредък. Трябва да остава достатъчно време за творчески, изследователски, научни, културни и пр. дейности, медитация, четене, игри и удоволствия.
    Хубаво е да има украса в стаите, както за празници, така и постоянно и без особен повод – подарък за нерожден ден. Украсата да е красива, хармонична с жилището, с обитателите и евентуално с повода за нея. Да не е претрупана, пречеща на основни функции или дразнещо натруфена. Тя може доста да разнообрази и поднови вида и енергийното състояние на жилището. Добре е да има вази или саксии с живи цветя, но не всяко цвете е подходящо за в стая, особено спалня – напр. има рози, които причиняват болезнено дълбок сън, а някои полски цветя – кошмари. В ляво на бюрото е добре да има зелено растение, както и в ъглите на стаята - то трансформира застоялата там негативна енергия. Красиви изкуствени цветя също много подобряват колорита, комбинирани с живи, обилно зелени растения.  Картини, скулптури и пр. излъчват енергията, която авторът им, съзнателно или не, е вградил в тях при създаването им. Водни пейзажи, планини, цветя, пеперуди благоприятно влияят на фините енергии в дома.
    Добре е дрехите да са сгънати, а не нахвърляни в гардероба или из стаята. И тук обаче да се пазим от дребните мании – напр. не е нужно да са идеално сгънати и строго подредени, особено ежедневно използваните. Не бива да се обличаме красиво само когато излизаме навън, а също и в къщи, за естетично удоволствие на семейството и на себе си, за своето добро самочувствие. За домашното облекло е особено важно да е и удобно. Човек не бива да се облича елегантно, а леглото и масата да държи разхвърляни, или да е с хубави дрехи навън, а в къщи с грозни и стари и пр. Стремежът към красота и елегантност да присъства във всяка област на живота, но без вманиачаване. Перфекционизъм и прекалено задълбочаване в една област, неизбежно води до изоставане в други.
    Цветове: Светлите, синият и нюансите му, са предпочитани за банята. Топлите - червено, жълто, оранжево са възбуждащи, жизнени; червеното е страст, активност; розовият призовава към любов; жълтото подобрява общуването, любовния живот, символизира огън, топлина, също мъдрост и стимулира интелекта; оранжевият премахва сковаността. Зеленият е спокоен, неутрален (в средата на спектъра) - равновесие и здраве. Син, индигов и виолетов са студени, успокояващи, особено св.зелено и св.синьо, виолетовият стимулира интуицията, синият поощрява размисъл и отпускане; белият символизира чистота, подхранва творческите способности. Но ако някой цвят не ви харесва, не го използвайте, освен това за въздействието на някои няма единно мнение.
    Парите е добре да се харчат хармонично – за безвредни, качествени, красиви стоки, не много луксозни, без излишества, дори и да са налични предостатъчно пари. Тестът на богатството често е по-труден от този на бедността. Умерена икономия е полезна навсякъде, и за тялото, и за духа, но без ограничаване от важни и необходими неща. Прахосване, самоцелно печелене на пари за натрупване или в състезание за имане на повече пари и вещи е пагубно за духовния растеж. Но прекалената и ненужна икономия също.
    Добре е в дома да има кът за отдих и медитация с пирамида над него (лек.17).
    Фън Шуй [вятър вода] е  китайско изкуство за хармония с околната среда и подреждане на дома (за създател се приема Конфуций). Според него 5 основни елемента - огън, земя, метал, вода и дърво, трябва да са в хармония и завършеност. Има и грешни и ненужни правила, така че да се приема с резерви.
 
2. ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА в дома,
както и другаде, трябва да са с толерантност, уважение и любов, достойнство и смирение. Не бива да се използват груби и остри думи, заповедно наклонение. Важно е да не се забравя правилото за баланс между емоции и разум, на базата на интуицията. Чувството за хумор - едно от най-висшите, е много полезно в семейното общуване, както и навсякъде. Не бива човек да бърза да се скара или да направи забележка – добрата, кротка, топла дума, понякога с малко хумор, ще свърши по-добра и трайна работа.
    Масова е практиката на критики и забележки, рядко се отбелязва стореното добро с похвала и насърчение. А трябва да е точно обратното! Да се отбелязват и насърчават добрите, позитивни прояви, дори да са дребни. Това излъчва позитивна ПсЕн между двамата и в околната пси-атмосфера и е особено важно за децата. Насърчителна дума, казана с любов и топлота, може да окрили. Но когато някой е склонен да се надценява, насърченията трябва да са внимателни.
    Да се напомня за неща, които добре се знаят, и само понякога - от бързане, разсеяност или невъзможност не са сторени е вредно и за двете страни. Забележка, съвет са полезни само при трайни неправилни навици, поведение, разбирания. Целта е те да се осъзнаят като такива и да се приеме стремеж към подобрение от извършителя. Напомнянето трябва да е без раздразнение и осъждане, а с топлота и търпение. Колкото по-навременно, с мъдро спокойствие и разбиране към положението на другия, толкова по-добре. Не бива да се натрупва недоизказано, преглъщано, таено - създава вътрешен и външен психо-смог, които са много по-опасни от евентуално засягане или обида на другия, които пък трябва хармонично да се преодолеят. Понякога дълго натрупване "избива" в ненужни остри конфликти, невротични прояви, свръхчувствителност към дреболии.
    Прекрасно и похвално е партньорът да помогне за интелектуално и духовно извисяване, а трагично и недопустимо е да увлече в блатото и другия.
    В много случаи, както в дома, така и в обществото, е важно и полезно човек да може да се постави на мястото на другия. При неразбирателство всеки с толерантност и любов към ближния, освободен максимално от афект или раздразненост, мислено да се върне назад във времето, преди и в началото на конфликта и първо да се запита: Бях ли прав? Дали не сгреших? Ако аз бях на мястото на другия как бих реагирал? Какви са били чувствата, мислите, усещанията на другия? Дали той не е бил засегнат, обиден, пренебрегнат? Едва след това да помисли и: Аз бях прав поради еди-какви си причини; другият сгреши в това и това; аз бях засегнат от еди-какво си... Обаче в някои случаи на твърде подтиснат и неуверен субект, по-често жена, това трябва да е много внимателно и да се набляга на изискване и отстояване на своите права.
    Важно е също да се разбере дали това не е било тъмнинатен тип внушение, за да се предизвикат негативни емоции. В такъв случай анализът трябва да помогне друг път да не се поддаваме на подобно подстрекателство. Но може да е било подтик от духовни учители за подобряване на взаимоотношения, научаване на урок, отработване на карма. Добре е да проверим чрез ЕзоИнфо за евентуални кармични проблеми (лек.11.3). Най-добре е сами да ги открием чрез медитация/ махало, автохипноза и взаимен анализ, но не винаги е лесно и възможно, особено в началото. Понеже човек трудно вижда своите недостатъци, полезно е да се обсъди с партньора, семейството, приятели кои качества най-много пречат, дали се осъзнават и да се работи за тяхното намаляване и отстраняване.
    Отношенията родители – деца е редно да са главно еднопосочни. Родителят се грижи за детето си – то се грижи за своето дете и т.н. Неправилно е грижи за родители, големи деца или други роднини да пречат на собственото усъвършенстване и на хармоничното развитие на семейството. Всяко дете се нуждае от достатъчно количество и качество чиста майчина любов. Когато направи пакост, трябва да се реагира с топлота и спокойствие, може и с малко хумор. Ако се раздразним и му се скараме, това ще донесе тройна вреда – наранена психика на детето - то силно усеща и най-малкото неодобрение, особено несправедливото; вреден империл и частичка карма на себе си; излъчване на психо-смог. Полезно е да се запазят някои детски качества (чисто, просто, абстрактно мислене, честност, отвореност, непринуденост и пр.) и в зрелия човек. Възрастните погрешно възпитават децата си да приличат във всичко на тях - така те мултиплицират сторената върху им грешка от техните родители.
    Много внимателно и тактично да се дават съвети на порастналите деца, когато се смята, че правят нещо грешно в дома си, с партньора си, уважавайки свободната им воля, без пряка намеса в живота на младото семейство. Обикновено колкото по-напористи са опитите за намеса, толкова по-малко е основанието за това. А и децата е редно толерантно да обсъдят родителския съвет.
 
3. ЛИЧНА ХИГИЕНА.
    Вечер преди лягане е добре да се измият краката, лицето, зъбите (с мека четка, без прекалено търкане, с паста без вредни флуорни съставки - в доп.21 ще бъде даден списък на някои добри и вредни пасти). Полезна е кратка медитация за почистване от лошото през деня, за защита на тялото през нощта – стабилизиране аурата на ПлАз, огнено защитно яйце, при нужда и акаша-защита от НЗВ и др.
    Сутрин, малко след събуждане, е много желателно да се свикне да се изпива чашка топла вода с лъжичка сода за хляб (бикарбонатна), с концентрация, количество и температура на вкус. Добре е с първата порция се изжабуркат зъбите и се изплюе. Сутрешната слюнка съдържа много вредни вещества – нощем езика, междузъбията, слюнчените жлези и др. стават отделителни органи (както при гладуване). С втората порция се почиства гърлото чрез лека гаргара и също се плюе. Пиенето на топла сода е свързано с баланса на фините енергии, стимулира оздравителни и възстановителни процеси и "гаси" излишния ПрО и не може да се обясни на плътно химично ниво. Освен това содата неутрализира и излишна киселина в стомаха, ако има такава, но причината за нея трябва да се търси и лекува. Содената вода е също и средство за общо предпазване от пси-обсебване. Понякога е полезна по 1 капка содена вода в очите. Много вреден съвет (за обикновен човек) е да се намазват очите с нощна (сутрешна) слюнка – това е полезно, но само след соденото почистване на устата.
    След свършване естествените нужди да се измива анус, полови органи, мишници, лице, врат, уши. Зъбите също може да се измиват, както и след всяко хранене, но без прекалено търкане, за да не се износва излишно емайла; по-добре е да се почистват и изжабуркват със содена вода. Когато има възможност и навик може всяка сутрин да се взима душ. Преди душа е полезна кратка медитация (мисъл) за прибиране навътре в тялото на чувствителните съставки на био-полетата около тялото, на които течащата вода ще пречи, и които автоматично да се възстановят, нормализират след къпането, според тяхната ЕИ ДНК. Не е добре къпането всеки ден със сапун, особено на косата – кожа и коса се обезмасляват и организмът е принуден прекалено да ги омазнява.
    Много е добре през няколко дни да се прави лека промивка на нос/ синуси с последната глътка содена вода, с добавена малко морска сол - по 20-тина капки в ноздра или да се смръкне от ръка с едната ноздра (другата се притиска запушена), после веднага да се наклони главата силно надолу, наляво, надясно; след това с другата ноздра. Следващите 10-20 мин. изтича очистителен секрет към гърлото и носа, който се плюе/ секне. Първите месеци е обилен, после става все по-малко, доколкото продължава и психическото и други физически очиствания и лигавиците стават все по-чисти и здрави.
 
4. СЕКСУАЛНОТО общуване
при човека е с главна цел създаване на луш, а не размножаване. Това е основна жизнена функция, заради която са сътворени хората и затова са разделени по на 2 половинки, програмирани да копнеят една за друга, да се търсят и стремят към реинтегриране чрез любовна игра и полово сношение, генерирайки фин луш. Поотделно мъжкото и женско тяло са с непълна функционалност, незавършени. Когато партньорите имат активирани огнени (КундалАгни) тела, които са силно комплементарни, мъжкото и женското се допълват взаимно и ярко засияват с любовта и светлината в невъобразимо изящество. За пълен и правилен енергообмен са задължително необходими редовни сношения с любов и оргазъм за двамата. Само така се обединеняват и се балансират всички чакри, особено сърдечните, сексуалните и теменните (4-та, 2-ра и 7-а) - листата на лотосите им се вплитат в изящна хармония. Това е необходимо за правилно функциониране на всички органи, на целия организъм - предпоставка за дълъг живот във физическо и душевно здраве, най-приятното задължение, не случайно програмирано като такова. Сексуалността е съвместен танц на взаимно допълващите се мъжки и женски енергии, много повече от физически акт, в който двамата партньора участват с всичките си нива и аспекти. Сексуалното желание не бива да се подтиска. Дори и когато е болестно-маниакално – тогава трябва да се лекува. Сексуалността е била обременена с много неразбиране, присъди, страхове и негативни емоции от някои религии и грешен обществен морал. Резултатът е разнообразни проблеми в половото общуване и много престъпления. Затова не бива да се приема и следва каквото и да било правило, учение, морал, религия, закон, които противоречат на основни природно-божествени закони.
    Сексуалните блокировки са често срещани. Далечната базисна причина за много от тях е несъвършенното сексуално устройство на човека - разделянето на полове е допълнително, вторично въведено, в търсене на способ за генериране на по-фин луш.
    Може да се разделят на няколко основни групи:
  1) Отхвърляне на земната реалност, вкл. секса, прекомерно издигне над плътния свят. Може да е носталгия по астралния дом, спомени за любовта и хармонията във финия свят. Или прекалено отворени горни чакри от наркотици, неправилна медитация, силен стремеж към горната фина част на енергийното поле. Всичко това отслабва долните чакри и този дисбаланс води до негативно отношение към реалността на тялото, емоциите, секса. Има и тъмнинатно подсказани идеи за трансформиране на сексуалната енергия в "по-висша", дори някои йогa школи го препоръчват. Подобно отказване от секс е допустимо само след няколко години редовен полов живот. То не е неподходящо за човек в плътно тяло, води до неправилно развитие на всички тела и азове. Сексуалната енергия е предвидена само за редовен обмен с партньор от другия пол. Може да не ни харесва секса в земния му вид, но нека сме снизходителни към първото творение на боговете-създатели – човека, и да се оставим на божествената програма на сексуалната радост и удоволствиe. Това е част от мъдростта. Нормално е всеки здрав, полово зрял индивид винаги да е позитивно настроен за сексуално общуване с партньора си, а ако се наложи да го отклони, това да е в любов и взаимно разбирателство.
  В други варианти тези изкривявания водят до нежелание за живот в плътно тяло и мисли за самоубийство, което е крайно нежелателно – дошли сме на Земята не за да бягаме обратно, а за да пренесем тук част от духовния ни дом, да постигнем мир и хармония със земната действителност, да докажем че можем успешно да осъществим собствените си НАз-планове за земен живот.
  2) Религиозни блокажи – обети за безбрачие, вменен срам и вина от телесни удоволствия, програмирана ненавист към секса и пр. в предишни прераждания или в сегашното. Огромна е вината на исляма и извратеното християнство, че си позволяват да обявят тази основна жизнена функция за грях, а жената – красивата, изящна, по принцип по-слабо сексуалната половинка, за грешница по рождение. При юдаизма, индуизма, даоизма, оригиналния будизъм и др, секса е естествено божествено задължение. Няма и помен от срам или грях. В оригиналното учение на Исус-Христос – също. Той живее пълнокръвен плътен живот в любов със сексуалната си и жизнена партньорка Мария-Магдалена (лек.3).
  3) Кармичен блокаж при мъже, които приемат жената и секса с омраза, като необходимо зло - обикновено резултат от силно наранени през матриархатните епохи чувства. Тогава мъжът е бил по-скоро секс-играчка, както и работен и разплоден кон, отколкото партньор, не се зачитали чувствата му, нито връзките с децата му. Важна ценност е била майката, а мъжът е бил с нисше положение.
  4) Кармичен блокаж при жени, неспособни да изразят сексуалността си, поради записи в ПАз, ЕИ свързани с втора чакра, за сексуално насилие и унижение в предишен живот, през изкривено-патриархатно време.
  Трябва да се разбере общата картина – кармично обусловена проява на негативната СЧВ, водеща до редуване на женски садизъм над мъже, с мъжка жестокост над жени. Едва съзнателно освобождаване от кармата (лек.11.3), може да спре това безсмислено натрупване и да позволи правилни, хармонични взаимни отношения.
  5) Чужди ЕИ присъствия (психично обсебване) са друга причина за сексуални отклонения и в двете посоки. Често неудовлетворени или наранени през последния си живот азове от ниско ниво се опитват като пси-паразити да компенсират или отмъстят чрез фригидност, свръх-сексуалност, садизъм и пр.
  6) Грешно детско и семейно възпитание в пуританство или сексуална разпуснатост, в пренебрежение или омраза към другия пол.
  7) Много заболявания на половата, хормоналната и др. системи намаляват либидото и може да доведат до общи сексуални проблеми. От своя страна те обикновено са предизвикани от някои от изброените или други общи психични първопричини (лек.9.2).
  8) Тъмнинатни или "приятелски" насочвания към вредно и неправилно сексуално поведение.
    Повече себеувереност, разум, интуиция и доверяване на партньора може много да помогне за откриване и отстраняване на карма или пси-паразити (лек.11.2 и 11.3), както и на вредни съвети.
 
    Всяка прегръдка, целувка, милувка, поглед, дума, мисъл и пр. с любов към партньора носят хармония и фин луш. Необходимо е естествено сношение между половите органи, част от времето с целувка уста в уста, за пълен и правилен енерго-обмен. В зависимост от темперамент и желание, може да е от няколко пъти дневно до 1-2 пъти седмично, оптимално около 3 пъти седмично; любовна игра 20 до 50 мин, поне 2 часа пауза до следващо сношение.  Чудесно е всеки да се стреми с психичната си енергия, с волята и подсъзнанието си, да направи тялото си стройно и красиво, за да доставя повече сексуално, емоционално и естетично удоволствие на партньора си, на всички околни, на себе си - за собственото си добро самочувствие. Само красиви, чисти и благоуханни тела с красиви, нежни, чисти мисли осигуряват качествен фин луш, физическо и духовно здраве. Но да се пазим и от перфекционизъм.
    Най-добър енергообмен и максимум луш-генерации и задоволство се получават при еякуляция във влагалището, едновременно с оргазъм на жената, а тя може да има няколко оргазма, клиторни и влагалищни. В редки случаи, например обърнати обратно меридиани, е полезно ограничено любене уста/ език – полов орган, едновременно и при двамата, без еякулация, с оргазъм на жената. Ако е взаимно приемливо, допустими са едновременно 2 партньора от другия пол. Безразборни случайни връзки са нежелателни, както за моралното и физическо здраве, така и поради много по слаб психо-енергиен обмен. Ограничена мастурбация не е вредна, но е малко полезна. Може да се използва временно, при липса на партньор, не за да го замени, а със стремеж към намирането му; но не бива и да се бърза, а спокойно, интуитивно, като му дойде времето. Несравнимо по-добре е с редовен партньор, отколкото с проститутка/ жиголо, особено ако е формално, за задоволяване на нагона или навика, но най-лошо е само с мастурбиране и пълно въздържание.
    Началната възраст за сексуален живот зависи от много неща и обикновено е 15-20 год. Физиологически е допустимо около 12 мес. след първия мензис и 9 мес. след първата спонтанна еякулация. Когато има чиста любов с подходящ партньор, взаимна готовност и желание за секс, не бива да има задръжки от предразсъдъци. Но ако партньор все още не е намерен, не бива да се бърза, пак от предразсъдъци - закъснявам, ще ми се смеят другите, нито да се превръща в спортно състезание. Няма нищо лошо в платонична любов или в изобилен секс, ако са за ограничен перод. Няма максимална възраст – колкото по дълго, толкова по-добре - това е един от най-мощните стимули за всички жизнени функции.
    Не е правилно твърдението на днешната сексология, че всичко, което харесва и на двамата е приемливо – такова е само нормалното, естествено, божествено предвидено. Недопустим е садизъм, мазохизъм и др. извратени сексуални общувания, дори и да са взаимно желани или приемливи, а ако са насилствени за единия, това е престъпление. Нима трябва да се поддаваме на всяко тъмнинатно внушение?  Добре е да се осъзнава тяхната неправилност и вреда и постепенно да се ограничават и да се заменят с нормални. Да се потърси причина в психична обремененост от детство, по наследство, от карма, други остатъци от предишни или паралелни животи и пр. и да се отстрани.
    Недопустим е хомосексуализъм, особено между мъже, респективно анален секс, което изобщо не е секс, а още по-малко любов и създаване на фин луш. Това е некоректно задоволяване само на плътно-физическата част от изкривен инстинкт, обикновено защото е модерно или прието в социалната група. Болестно или маниакално състояние, което не бива нито да се заклеймява и игнорира, нито да се одобрява и стимулира. То трябва да се приема толерантно като съществуващ факт, но да се търсят причините за всеки конкретен случй и да се работи за тяхното отстраняване.
    Прекалената сексуалност е почти болестно състояние - всяко полезно нещо, става вредно когато се наруши правилната мярка. Често липсата на интересни и полезни занимания, скуката, модата, водят до сексуални излишества, както и до други пороци. Също недостигът на духовно единение води до опити за невъзможното компенсиране с плътно-физически излишества и извратености. Няма нищо лошо в еротичното – описване и показване по красив начин на прелестите на женското тяло и на нормален, романтичен секс с любов. Това е полезно и необходимо за правилното възпитание. За разлика от порнографията (от гр.- описване на проститутки), която се отличава със секс, свързан с насилие, извратеност, грубост, комерсиализъм; показване предимно или само на половите органи; прекалено дълъг секс, което не е нито приятно (както изглежда), нито реално приложимо, освен при болестни хипер-наклонности, които трябва да се лекуват и отстраняват, а не да са стремеж за подражание. Порнографската индустрия, базирана на сексуалния нагон и склонността на СЧВ да се поддава на негативни въздействия, е едно от най-големите престъпления на днешното време.
    Престъпление е също секса да се подценява като нещо маловажно, между другото, ако остане време. Да не може да се отдели половин час през ден-два за осигуряване на тази основна, незаменима, най-приятна жизнена функция е наистина озадачаващо. Пълно отказване от секс и трансформиране сексуалната енергия, използвано от някои йога-школи, е допустимо само след няколко години нормален секс, и не е правилен път на развитие. Недопустимо извращение е изначално безбрачие - един от абсурдите на католическата и др. църкви. Това причинява тотално увреждане на целия организъм и води до други сексуални извращения. Отношението къ секса трябва да е подобно на това към храната – човек няма да загине, ако не яде няколко дни, но е много желателно да се храни по 3-4 пъти всеки ден (освен в лечебен глад) – съответно няма да загине без секс за няколко месеца, но е желателен 2-3 пъти седмично. Но не бива да се стига и до вманиачаване "редовен секс на всяка цена" – когато е взаимно синхронно, удобно, приятно.
    Вредни са както извратени сексуални действия, така и мисли, разкази, обсъждания и фантазии на тази тема. Това се отнася и за други престъпления и насилия. Всички те създават в ниския астрален свят, близо до плътния, особени тъмни области, привличащи и генериращи вредни, негативни ЕИ полета. Те са опасни за чувствителни и неуверени или склонни към необмислен авантюризъм хора, както и за наскоро прекратили земния си живот азове (души), които са били въвлечени приживе в подобни дейности или са имали потенциална склонност. Вместо да продължи естествения си път към по-фините нива и прехода към следващо прераждане, такъв аз често бива привлечен в тези области за доста години в стремеж да задоволи извратените си желания, без да осъзнава, че това е невъзможно без плътно тяло. Или се присламчва към аурата на жив човек и става пси-паразит.
    Предпазване от нежелано забременяване е правилно и необходимо. Пренаселването на Земята последните десетилетия е глобален проблем, който силно затруднява осигуряването на азове и фино-енергийната им поддръжка. Много от тях са некачествени, недовършени. Най-добро предпазване е съобразяване с менструалния цикъл – без еякулация вътре през "опасните" дни. За по-точно може да се мери влагалищната базална температура. С духовното напредване партньорите ще знаят момента на овулация, а по-нататък ще могат да забраняват оплождането чрез МПДЕ на жената. Не е желателно редовно използване на презерватив (кондом), освен при непознат партньор – намалява се единението, влошава се ЕИ обмен, обмяната на секрети и стимулирането на имунните системи; предразполага към по-безразборен секс. Хормонални таблетки може да се ползват само за кратко (1-2 мес.) в период на бурни страсти. Но тогава е по-добър друг метод – редовни сношения през не повече от 8-9 часа (сперматозоидите нямат време да узреят). Може да се прилага няколко месеца без никаква вреда.
    Няма кармична вреда от аборт след изнасилване, а до 2-ри - 3-ти мес, при грешка в предпазването, е минимална и може да бъде освободена. За непланирана бременност няма предвиден Аз, който да пострада при аборт, дори е известно затруднение – трябва да се търси от резервите или от ново-генерираните. Няма индивидуалност, няма Аз в зародиша до 4-я месец (лек.5).
   Стабилна, дълготрайна, хармонична връзка се осигурява чрез умереност и взаимност. Не бива да има явно или косвено, физическо или психическо насилие, никаква принуда, вкл. спрямо себе си. Тя силно затруднява правилното ЕИ единение, дори може да го направи невъзможно, и обикновено с времето нещата се влошават. Прекалено силната любов може да лумне, да опари някого и бързо да прегори. Любов само от едната страна, егоистична, без уважение, само платонична или само сексуална е непълна и нетрайна. Правилен е стремежът да се издигне и извиси и другият, но без прибързаност, според реалните възможности. От друга страна ако има кармична или активна външна пречка върху единия, тя трябва да се отстрани и тогава ускорено ще може да продължи растежа, съобразно действителните заложби и на двамата.
    Чудесно е когато любовната двойка е хармонична и щастлива, но все пак не бива да забравя своите роднини, близки и приятели.
 
    Разрив на семейство/ партньори може да се получи по много причини, при това действителните често остават неразбрани. Основните, които обикновено са повече от една може да се разделят на 2 групи   [относително значение в %, за България]:
      Гр.1- необходима е смяна или добавяне на партньор:
  1) Нужда от опитност с нов, различен партньор [29]. Затова е желателно човек да е имал няколко партньора, преди да създаде семейство – опитност само с един често се оказва недостатъчна;
 2) Характерова [12] или сексуална [5] несъвместимост при прибързано емоционално решение за създаване на семейство;
  3) Осъзнаване или проявяване на характер тип свободна любов, който смята семейството за неприемливи окови [6] – често е подтискано отначало поради срам или друга принуда.
    Решенията при тази група трябва да са доста радикални - любовница/ любовник, за предпочитане по взаимно съгласие, а не мамейки другия. Това може да е както временно, така и дълготрайно решение. Ако състоянието е наистина непоправимо, правилната стъпка е развод, след което да се започне нов живот, с нова надежда за успех, след натрупания вече опит. Не бива да се избързва, а спокойно да се помисли за разумен компромис, ако има вероятност за подобрение и особено ако има деца. Но не бива и да се изчаква от страх, от чувство за вина, да се угоди на властни роднини, на общественото мнение и пр.
      Гр.2- смяна на партньора е ненужна и / или нежелателна:
  1) Пречене от роднини [16] или фалшиви приятели [5];
  2) Назряла за освобождаване карма или духовна тест-задача за отработване от единия или двамата [13] (чести причини при ППХ, особено по-напредващи);
  3) Религиозно-фанатична обремененост [8];
  4) Пси-паразит (честа ситуация при тежко раждане) [7];
  5) Поддаване на тъмнинатни "съвети", малки мании, ревност; добавен майчин инстинкт може да доведе до охладняване към партньора и др.
    Повечето от тези проблеми са преодолими чрез: стабилизиране на характера и отхвърляне на пречещи съвети; отделяне на младото семейство; освобождаване от евентуално психично въздействие (обсебване), което може силно да повлияе на характера, до пълна промяна на личността (лек.11.2); отработване на карма или езотерична задача (лек.11.3), при което обикновено се постига пълна хармония и огромно удовлетворение.
      Когато пречките са няколко, може преодоляване на проблем от гр.2 да намали значението и на пречка от гр.1, и да се стигне до възстановяване на връзката.
    Морален дълг на родители и учители е да разясняват всичко това на младите, а не да си прехвърлят едни на други това жизнено важно задължение и в крайна сметка зеещата информационна празнота да се запълни от порнографията, лъжите и слуховете.
 
Лекциите ще бъдат осъвременявани периодично.  

 НЕО-ЕЗОТЕРИЧНИ  ЛЕКЦИИ – л.12, v.4 (апр.11)
Esoteric Copyright– Симон Живков, 2009
To top / начало  ;     Home / Главна стр.

История: v2- фев.10; v3- апр.10;
v.4 (апр.11): уточнения в Отопление; добавки и корекции в Сексуално общуване, блокировки, Разрив на семейство и др.