Един добър и безвреден метод за почистване на черен дроб и др. органи
и
кратка добронамерена критика на някои лечения, предлагани в
"Земя на заем", "Суровият сайт" -

иначе един добър, полезен, свеж и жизнен сайт.

[ Пост, изтрит без обяснение от форума "Земя на заем" -
изглежда авторите му не понасят някои мнения, различни от техните.]
 
    Предлагам следния класически, прост и безболезнен метод за освобождаване от камъни, пясък и др. отлагания в бъбреци, жлъчка и др, както и за редуциране на артрозни ставни натрупвания. Естествено, не е универсален – всеки трябва да открие оптималния за себе си път към здравето.
    Първият вариант е подходящ за жлъчно-чернодробни и др. натрупвания в храносмилателния тракт. Те далеч не винаги са явни, може да са безсимптомни отначало, или да причиняват периоди на безапетитие, дори отблъскване от храна, странни алергични реакции, затруднения в храносмилането, тъга, меланхолия и др. В много случаи е полезен и за циститни камъни и артрозни образувания.
    В продължение на 2 до 4 дни, по 3 до 5 пъти на ден се пие по 1-2 суп.лъжици лимонов сок, 10-15 мин след това 1-2 с.л. зехтин, за предпочитане студено-пресован. Ако е неприятно, може да се разбият 2-те съставки заедно и да се изпие наведнъж. По-добре 20-30 мин. след ядене, но ако няма стомашни проблеми и се желае - може и преди ядене; сутрин - 1/2-1ч след содената вода. Най-добре е да се комбинира с лечебен глад (лек.11), като се започне 1 ден преди и продължи 1-2 дни през време на глада. Може също 2-ят и 3-ят ден да се ядат само плодове или плодове и зеленчуци. През тези дни на тялото трябва да е приятно топло. Само в някои случаи е нужно леко затопляне на черния дроб.
    Вторият вариант е подходящ предимно за бъбречни камъни, също за много от артрозните натрупвания. В продължение на 3-4 дни сутрин преди ядене (1ч. след содената вода или в тези дни тя се пропуска) се изпива сока на 1/2 до 1 лимон в чаша гореща вода. Другите съвети за първия вариант важат и тук.
    Може да се прилагат 3-4 пъти годишно, при нужда и през 1 месец, но за ограничен период. Добре е след това да се направи ЙонДетокс или др. общо почистващи и тонизиращи процедури.
 
    Някои лечители препоръчват ежедневно пиене на сок от 1 лимон, обилни сокове от кисели ябълки и много вода, което е не само ненужно, а доста вредно за много органи и системи (храносмилане, бъбреци и др.) и за организма като цяло – влошава алкално-киселинния баланс, обърква обмяната на веществата. Да се пият по 4л течности дневно, плюс 300мл лим.сок и 300мл зехтин наведнъж (!) е опасен стрес, особено за черния дроб, а не лечение. Заедно с многочасовото претопляне предизвиква създаване в чернодробните канали на коагуланти, или техни зародиши, които в червата продължават да растат – тях някои хора приемат за "изваждане на камъни". Това е пример за механицизъм- опити за насилствено химико-механично отстраняване на вредни или привидно вредни вещества, препоръчвано от някои йоги, природолечители и др. Такова "промиване" е ненужно и вредно – така се изхвърлят предимно полезни вещества, нужни за многобройните био-химични процеси в сложната лаборатория черен дроб. Дълго използване на ел. възглавничка е много вредно, защото тя излъчва изобилен електро-смог. Далеч не всеки има "камъни" в черния дроб и не при всеки организъм се създават коагуланти (някои си имат вътрешна защита, против опити за такова вредно промиване), затова е разбираемо, че много хора нищо съществено няма да изхвърлят.
    Тези методи все пак са по-добри от операция и от повечето стандартни лекарства, но далеч по-добре е да се създадат безвредни условия (ментални, емоционални, фино-енергийни, хранителни и пр.), които да позволяват на организма естествено да се почиства от вредностите и да не натрупва нови.

    Да се използва урина за клизми или пиене е непрвилно и много вредно. Урината е отпадъчен продукт, съдържащ голямо разнообразие химични, био-химични, фини и фино-енергиини токсини и шлаки, предназначени за изхвърляне от тялото. Да се приема обратно под каквато и да било форма е повече от абсурдно. Човешкото тяло има големи способности за справяне с опасни и вредни въздействия, но нима е нужно да му причиняваме силен дистрес и голяма вреда, за да получим и малко полза?! Това може да се оприличи на шибане с камшик на преуморен кон.
    Да се правят дълго време ежедневни, особено по няколко пъти на ден, клизми е също много неправилно и вредно – допустимо е в изключително редки специфични случаи и само за кратко време. Те силно затрудняват правилното храносмилане (дебелите черва са също част от него), като грубо нарушават естествените биохимични процеси, заложени в природните (божествени) програми. Затова и при лечебно гладуване (най-доброто прочистване на червата и цялото тяло) е за препоръчване клизма да се прави през ден. Червата не са кофа за болкук, която може просто да се остърже и измие!
    Правилното тичане е именно на пръсти – то не бива да създава трусове за вътрешните органи. Тръскащо или дълго изтощително тичане и др. екстремни натоварвания са сред причините за спаднал стомах, бъбреци и др. и за предизвиканите от това дисфункции и други вреди. Евентуална полза за раздробяване на камъчета и откъртване на коагуланти е нищожно малка, докато вредата е много по-вероятна и по-голяма.

    Не бива да се забравя, че основна причина за повечето болести, недъзи и проблеми е ментална и емоционална – в начина на мислене и отношение към себе си и света и във вредните мисли на околните (вътрешният и външен психо-смог) - Лекция Профилактика на здравето. Това за сега не се приема, пренебрегва се или силно се омаловажава, дори и от опитни и добри иначе природолечители.
    И че, уви, голяма част от съветите за здраве и правилен живот са фалшиви, безполезни или вредни. Световното информационно пространство е все по запълнено с дезинформация, но представена много убедително и благовидно. Много от разпространяващите и приемащите са добронамерено заблудени поради незнание, добродушие и прекалено доверие – то също трябва да е с мярка и здрава интуиция.
    А най-доброто отношение към всички тях е добродушна насмешка. Смехът е най-доброто лекарство. Радостното спокойствие - най-добрият приятел.

    Много от тези вредни съвети може да дадат и добри резултати по следните причини:
  1- в някои лечения има и полезна и вредна част, но за да е приемливо, полезната трябва да е много повече от вредната;
  2- някои може да дадат временен и привидно добър резултат, но общото и дълготрайно въздействие да е вредно и опасно;
  3- когато човек е твърдо убеден в полезността на едно начинание, то той е включил своята психична енергия на пълна мощност и именно тя ще го лекува и ще компенсира и намалява вредите, когато ги има. Това е механизмът на лечение при плацебо. Но нима трябва да използваме тази мощ за компенсиране на вредни "лечения", вместо да я насочим за усилване на правилни и полезни?!
  4- В човека (в неговия неподвластен на активния съзнателен разум ПлАз) има записани сложни спасителни алгоритми за справяне с форс-мажорни ситуации. Обаче е твърде глупаво насила да си правим катаклизъм, та вградената в организма ни мъдрост да ни излекува частично, в процеса на спасяване от самопредизвиканото бедствие!


    Този текст беше предвиден като последен мой пост във Форума на "Земя на заем", тъй като бях обещал пред съвестта си и пред участниците във форума
  да ПРЕДЛОЖА своите знания за по-важните въпроси, които смятам че в Земя на заем и форума са дадени погрешно и може да навредят.
    Последен пост и поради неадекватното отношение на някои от корифеите на форума - в безкрайни слово- и картинко- излияния бях залят с абсурдни, с нищо не предизвикани обвинения в печалбарство и други грехове (нито взимам пари, нито е възможно това - живея предимно в САЩ, лекциите са достъпни за всеки на сайта ми, при това на него няма реклами, дори плащам за поддръжка на домейн и хостинг).
  Впрочем, сърдечно благодаря на малцината защитили ме от форума!

    Изглежда е обичайно при всяко съмнение към предлаганото в този форум, камо ли критика, да се използва старият йезуитски метод – заливане с ругатни и измислени обвинения, без нищо ясно и конкретно по обсъждания въпрос, така че критикувалият е в невъзможност да се защити, или затъва в опровергаване на измислиците – в крайна сметка всички забравят първоначалната критика, натрапникът бива изгонен и статуквото "само ние сме прави" е възстановено!

    А сега беше приложенo още по-радикално "решение" - критичното мнение беше изтрито!
    [Нима като се скрие критиката, грешното мнение ще стане по-правилно.]

    Мисля че е важно самото знание, че е редно да извличаме полезното от всяко нещо, а не да се докачаме от това кой и как го предлага. (И на мен не ми допада стилът на главния корифей на форума - (бате) Бино, но му протегнах ръка с одобрение – той протегна ... крак и я ритна.)
  Разбира се, добре е да е предложено топло, с разбиране и съчувствие - съжалявам, ако не съм успял.

    Силният човек смело, с чест и достойнство си признава грешката, поправя я и продължава напред; слабият упорито отказва да я признае, оплита се в манипулации, лъжи и заблуди, тъпче на място или пропада.
    Ако съм помогнал поне на един да научи нещо важно и полезно, ще бъда щастлив; надявам се да са повече!

    И отново поздравления за многото добро, полезно и красиво в сайта Земя на заем!

    Бъдете здрави и щастливи.
Симон Живков