ЛЕКЦИЯ (html):     00t--Мини увод-резюме,   00s--Кратък увод-приказка;   01-Увод,   02-Основни понятия,   03--Обзор религии,   04--Космогенезис,   05-Анатомия,   06–Медитация,   07-Хранене,   08-Вредности,   09-Здравна профилактика,   10- Лечение,   11-Лечебен глад, обсебване, карма,   12-Дом и бит,   13-Социална етика,   14-Наука,   15--Хуманитарни науки,   16-Образование,   17-Обществено устройство,   18-Експериментални изследвания,   19--История и приложения,   20--Плавен преход, заключение;   21-Допълнения;   Корона-вирус не е страшен;     Home / Главна стр.

 ПРЕОСМИСЛЯНЕ на НАУКИТЕ и ЖИВОТА - Симон Живков 
 ЛЕКЦИИ по Нова езотерика – единение с науката 
 


За коригиране на някои неправилни, дори опасни методи в "Земя на заем", предлагам един добър и безвреден.
 
ПОЧИСТВАНЕ ОТ КАЛЦИЕВО-АРТРОЗНИ ОТЛАГАНИЯ
    Класически, прост и безболезнен метод за освобождаване от камъни, пясък и др. в бъбреци, жлъчка, чер дроб и др, както и за редуциране на склероза, артрозни ставни натрупвания и др. чрез лимонов сок. Много е полезен и необходим и за обща профилактика при почти всеки. Обаче ако няма общо подобряване на мисли, чувства, поведение, начин на живот, или ако не е актуален за съответния човек, ползата ще е малка или никаква. Методът е добър за повечето хора, но не е абсолютно универсален – всеки трябва да открие оптималния за себе си, и за съответния момент, път към здравето. И не винаги резултатите са бързи и явни.
    Има 2 варианта. Първият е по-универсален, подходящ при артрози, склерози, вредни отлагания в жлъчка, чер дроб, целия храносмилателен тракт и много други органи и тъкани, каквито има всеки. Те не винаги водят до явни оплаквания, може да са безсимптомни отначало, или да причиняват периоди на безапетитие, дори отблъскване от храна, странни алергични реакции, затруднения в храносмилането, тъга, меланхолия и др.
    В продължение на 2 до 4 дни, по 3 до 5 пъти на ден се пие по 1-2 суп. лъжици лимонов сок (или се изсмуква сока от 2-3 резенчета лимон, но само сока – яденето на лимон съвсем не дава този резултат); 10-15 мин след това се изпива лъжица зехтин, за предпочитане студено-пресован. Ако е неприятно, може да се разбият 2-те съставки заедно и да се изпият наведнъж. По-добре преди ядене, при стомашни проблеми 20-30 минути след. Започва се сутрин - половин до 1 час след содената вода.
    Може също да е 1/2 до 1 лимон, разбит с 1-2 лъжици зехтин, само веднъж, сутринта, и това често е по-добър и по-удобен вариант. За много хора е още по-добре да се добави лъжичка пчелен мед. При дългогодишни и хронични натрупвания може да бъде редовно, всяка сутрин, с кратки почивки.
    Вторият вариант е предимно за хора, склонни да натрупват бъбречни и циститни камъни, но е полезен и за много от артрозите. В продължение на 3-4 дни (или през ден, или колкото е нужно) сутрин преди ядене (1ч. след содената вода, или тя се пропуска) се изпива сока на 1/2 до 1 лимон в чаша гореща вода. Двата варианта може и да се редуват, по интуиция.
    Добре е тези процедури понякога да се комбинират по подходящ начин с лечебен глад (лек.11); Както и през накои дни да се ядат само плодове, или плодове и зеленчуци.
    Обикновено е добре да се прави 3-4 пъти годишно, при нужда и през 1 месец. Полезно е и комбиниране с ЙонДетокс, или други общо почистващи и тонизиращи процедури.
    При чернодробни проблеми е добре през тези дни на тялото да е приятно топло. В някои случаи е нужно леко затопляне на черния дроб.
 
    Някои лечители препоръчват ежедневно пиене на обилни сокове от лимон и кисели ябълки, и много вода, което е не само ненужно, а доста вредно за много органи и системи (храносмилане, бъбреци и др.) и за организма като цяло – влошава алкално-киселинния баланс, обърква обмяната на веществата. Да се пият по 4л течности дневно, плюс 300мл лим.сок и 300мл зехтин наведнъж (!) е опасен стрес, особено за черния дроб, а не лечение. Заедно с многочасовото претопляне, което препоръчват, предизвиква създаване в чернодробните канали на коагуланти, или техни зародиши, които в червата продължават да растат – тях някои хора приемат за "изваждане на камъни". Това е пример за механицизъм- опити за насилствено химико-механично отстраняване на вредни или привидно вредни вещества. Такова "промиване" е ненужно и вредно – така се изхвърлят предимно полезни вещества, нужни за многобройните био-химични процеси в сложната лаборатория черен дроб. Дълго използване на ел. възглавничка също е много вредно, защото повечето излъчват изобилен електро-смог. Далеч не всеки има "камъни" в черния дроб и не при всеки организъм се създават коагуланти (някои си имат вътрешна защита, против опити за такова вмешателство), затова е разбираемо, че много хора нищо съществено няма да изхвърлят.
    Тези методи все пак са по-добри от операция и от повечето стандартни лекарства, но далеч по-добре е да се създадат безвредни условия (ментални, емоционални, фино-енергийни, хранителни и пр.), които да позволяват на организма естествено да се почиства от вредности, и да не натрупва нови.

    Да се използва урина за клизми или пиене е не просто непрвилно, а много вредно. Урината е отпадъчен продукт, съдържащ голямо разнообразие химични, био-химични, фини и фино-енергиини токсини и други вещества, предназначени за изхвърляне от тялото. Да се приема обратно под каквато и да било форма е повече от абсурдно. Човешкото тяло има големи способности за справяне с опасни и вредни въздействия, но нима е нужно да му причиняваме силен дистрес и голяма вреда, за да получим и малко полза?! Това може да се оприличи на шибане с камшик на преуморен кон.
    Да се правят дълго време ежедневни клизми, особено по няколко пъти на ден, е също много неправилно и вредно – допустимо е в изключително редки специфични случаи, и само за кратко време. Те силно затрудняват правилното храносмилане (дебелите черва са също част от него), като грубо нарушават естествените биохимични процеси, заложени в природните (божествени) програми. Затова и при лечебно гладуване (най-доброто прочистване на червата и цялото тяло) е за препоръчване клизма да се прави през ден. Червата не са кофа за болкук, която може просто да се остърже и измие!
    Правилното тичане е именно на пръсти – то не бива да създава трусове за вътрешните органи. Тръскащо или дълго изтощително тичане и др. екстремни натоварвания са сред причините за спаднал стомах, бъбреци и др. и за предизвиканите от това дисфункции и други вреди. Евентуална полза за откъртване на камъчета или коагуланти е нищожно малка, докато вредата е много по-вероятна и по-голяма.

    Не бива да се забравя, че основна причина за повечето болести, недъзи и проблеми е ментална и емоционална – в начина на мислене и отношение към себе си и света и във вредните мисли на околните (вътрешният и външен психо-смог) - Лекция Профилактика на здравето. Това за сега не се приема, пренебрегва се или силно се омаловажава, дори и от опитни и добри иначе природолечители.
    И че, уви, голяма част от съветите за здраве и правилен живот са фалшиви, безполезни или вредни. Световното информационно пространство е все по запълнено с дезинформация, но представена много убедително и благовидно. Много от разпространяващите и приемащите са добронамерено заблудени поради незнание, добродушие и прекалено доверие – то също трябва да е с мярка и здрава интуиция.
    А най-доброто отношение към всички тях е добродушна насмешка. Смехът е най-доброто лекарство. Радостното спокойствие - най-добрият приятел.

    Много от тези вредни съвети може да дадат и добри резултати по следните причини:
  1- в някои лечения има и полезна и вредна част, но за да е приемливо, полезната трябва да е много повече от вредната;
  2- някои може да дадат временен и привидно добър резултат, но общото и дълготрайно въздействие да е вредно и опасно;
  3- когато човек е твърдо убеден в полезността на едно начинание, то той е включил своята психична енергия на пълна мощност и именно тя ще го лекува и ще компенсира и намалява вредите, когато ги има. Това е механизмът на лечение при плацебо. Но нима трябва да използваме тази мощ за компенсиране на вредни "лечения", вместо да я насочим за усилване на правилни и полезни?!
  4- В човека (в неговия неподвластен на активния съзнателен разум ПлАз) има записани сложни спасителни алгоритми за справяне с форс-мажорни ситуации. Обаче е твърде глупаво насила да си правим катаклизъм, та вградената в организма ни мъдрост да ни излекува частично, в процеса на спасяване от самопредизвиканото бедствие!

    Този текст беше във Форума на "Земя на заем" през 2012 год, както беше обещан, но беше изтрит без обяснение. Другият обичаен подход при съмнение към предлаганото там, камо ли критика, е то да бъде залято с ругатни и измислени обвинения, без нищо ясно и конкретно по обсъждания въпрос, така че критикувалият е в невъзможност да се защити, или затъва в опровергаване на измислиците – в крайна сметка всички забравят първоначалната критика, натрапникът бива изгонен и статуквото "само ние сме прави" е възстановено!
   
    Иначе, поздрави за всичко добро, правилно, полезно, свежо там! Включително за предимно правилния поглед върху световното самоубийствено безумие Ковид.
    Бъдете здрави и щастливи.
Симон Живков, State College, USA, 2012 / 2021